"The blues ain't nothing but a good man feelin' bad"

Down and Dirty


Blues met ballen
Down and Dirty is een band uit Noordoost-Brabant die al lang actief is in het bluescircuit, in bruine cafés en op bluesfestivals in Nederland en België. De band stond al in het voorprogramma van King King en Julian Sas en speelde o.a. met Sax Gordon. De muziek van de band kenmerkt zich door een robuust blues geluid waarin gevoel en emotie een belangrijke rol spelen. Blues die je pakt. Blues met Ballen.

CD
Het album Jamming at Lucifer’s is de lang verwachte opvolger van het debuut Someday. Het titelnummer Jamming at Lucifer’s verteld het verhaal van twee overleden bandleden die nog elke week ergens ver boven ons jammen in het café van Lucifer. Ook P&A-boogie verwijst naar hen (“why they had to go”). De CD laat de verscheidenheid van de blues horen. Van heel klein in All she wants, traditioneel in Black cat blues tot ruiger in You and Me, A shot of blues en Quit your low down ways. Maar ook ballads als Bad luck coming my way en When I think of you vindt je op deze CD. Het album bevat elf tracks en allemaal eigen werk.

Dat de optredens van Down and Dirty altijd veel humor kennen, vindt je terug in het nummer Doe di doe dé (Doe di d’r nog es efkes bè) in het Brabants dialect. Deze herkenbare en onvervalste rock en roll doet het ook buiten Brabant goed.

Gevoelig en ruig
Variatie in de blues is kenmerkend voor deze band. Blues eenzijdig? Niet bij Down and Dirty. De band laat horen dat de blues enorm gevarieerd is, soms gevoelig (down), soms ruig (dirty). Dit vind je ook terug op hun cd "Jamming at Lucifer’s". Een schijfje barstens vol blues in diverse stijlen, dat is waar deze band voor staat. En dit is ook wat bekende bluesmagazines op het internet al hebben ontdekt, zoals Bobtje's Blues Pages (de band laat zich niet vastpinnen op een bepaald genre) en bluesmagazine.nl (uiterst variabel en voor een ieder wel wat wils).

Blues die je pakt
Bezoek je een optreden van Down and Dirty dan valt frontman Frank van den Hoogen je op. Niet alleen vanwege z’n diepe, opzwepende stem maar ook door z’n energieke en gepassioneerde podiumoptreden. Hij zorgt er voor dat de blues je pakt, maar dat kan ‘ie niet alleen. Dat doen ze met z’n allen. Met de creatieve solo's en fills van gitarist Jan van Gompel, met de strakke basis van bassist John van Zuijlen en drummer Nico Vreeburg, met de swingende grooves van toetsenist Ronny Nellensteijn én met de verrassende uithalen van saxofonist Wim van der Heijden. Als je dit allemaal bij elkaar optelt, is er maar één hele vette uitkomst mogelijk: Down and Dirty!Single-recensies

Brabants Dagblad "Onder de loep" 13 september 2012

Het is vooral ook die ondertitel op de cover die Loepkijker triggert. Dat je als huisman in kapitale letters wordt opgeroepen om in het huishouden nog even dit en nog even dat te doen, is tot daar aan toe. Dat je vervolgens ook te horen krijgt doe di d'r nog es efkes be moet voor heel wat mannenbroeders helaas als een feest van herkenning klinken. ..... Een bijzondere aanleiding was er niet. Wel dat deuntje en uptempo rock&roll-ritme dat in mijn hoofd bleef spoken...... Voor het eerst schreef de geboren Reekenaar een nummer in z'n moerstaal het Brabants dus. En al luisterend naar de meezinger blijkt hem dat goed af te gaan. Ach, je gooit er een keertje een woordje als gegrieseld in, je roept tijdens een tussenstuk spontaan -nou vein ik ut moi gewist- en voor je het weet heb je ruim drie minuten Brabantse gezelligheid. Loepkijker kan het allemaal enorm waarderen......

bekijk hier het hele artikel van 'Onder de loep" (Brabants Dagblad)


Recensies CD Someday

Bobtje's Blues Pages

Als ik de songs beluister wordt het snel duidelijk dat de band zich niet laat vastpinnen op een bepaald genre. Het gaat hier om muzikanten die elkaar perfect weten aan te vullen en dat levert fraaie resultaten op met een totaalsound die er wezen mag, op zijn minst.

bekijk hier de hele recensie van Bobtje's blues pages


Bluesmagazine.nl

Het album gaat alle kanten op, en is daarom ook uiterst variabel te noemen en voor een ieder wel wat wils. De band op zich staat als een huis. Down and Dirty heet de band, en dat is niet voor niks, want het gevoel spreekt boekdelen.

bekijk hier de hele recensie van bluesmagazine.nl
recensies optredens

Rootstime.be

Down and Dirty is een blues band uit Brabant, en zoals ze zelf zeggen: Blues met ballen. Ze spelen veel verschillende stijlen blues. Zij laten zich inspireren door Walter Trout, maar ook door BB King; en dat is te horen. Het is een zeskoppige band, met een saxofonist, die het geheel een heel volwassen geluid geeft. De zanger komt energiek over en heeft een heel rauwe stem. Knap dat hij dit zo kan volhouden. bekijk hier de hele recensie van rootstime.be